Polariteiten – Denken & voelen

Denken of voelen, wat is er als eerste?

Een veel besproken onderwerp, dat is het zeker.
Wat komt er nu eerst, het denken of het voelen?
Er zijn verschillende stromingen, en vanuit iedere stroming wordt er anders gekeken naar dit thema.

Ik zal hier als voorbeeld mijn eigen ervaring(en) delen. Zodat jullie weten waar ik vandaan kom en wat mijn belevingen zijn (geweest) rond dit vraagstuk. Zo begrijpen jullie ook beter mijn waarheid. Want wat voor mij waar is, en kloppend voelt hoeft voor jou niet zo te zijn. Ik schrijf dit stuk ook niet om je over te halen, om je mijn overtuigingen op te leggen.
Voel vooral wat voor jou klopt.

Rond mijn 17e levensjaar kwam ik voor het eerst bij een psycholoog.
Er wordt natuurlijk heel veel gepraat, over waar je tegen aan loopt.
Wat je gevoelens zijn, maar vooral wat je gedachtes zijn.
We gingen samen mijn gedachtes analyseren, hoe verlopen die.
Wat is de eerste gedachte en welke volgen daarop.
Hoe kan ik die gedachtes omzetten, welke positieve gedachte kan ik er voor in de plaats zetten zodat mijn gevoel veranderd. Want de gedachtes creëren wat ik voel.

De zienswijze van de psycholoog

Als voorbeeld nam deze psycholoog een inbraak.
Je ligt in bed en plots hoor je een geluid, de gedachte die je hebt wekt geen onrust op. Het is maar een geluid en je draait je om in je bed en gaat verder met slapen. Toch blijkt er iets mis te zijn, en iemand heeft ingebroken in je huis. De volgende keer dat je in bed ligt en je een geluid hoort, maak je je zorgen, er is angst.. Wat als dit een inbreker is? Je gaat uit bed om een kijkje te nemen. 

Wat mijn psycholoog tegen me zei is; De gedachte komt eerst, als je de negatieve gedachte stop zet en deze veranderd naar een positieve gedachte. Zoals; het geluid is maar een kat die langs melkflessen loopt. Dan verander je de loop van je opvolgende gedachtes (cirkel )
Je doorbreekt dus het patroon.

Herinneringen & Belevingen vormen je gedachtes

Voor mij voelde dit niet kloppend.
Wat waar is de nare/ traumatische ervaring gebleven in het verhaal? 
De inbraak. De beleving/ ervaring die we hebben meegemaakt vormt onze gedachten. Ik mocht al snel voelen en ervaren dat hoe hard ik mijn best ook deed om mijn gedachten te veranderen dit niet lukte.

Dit bracht ook behoorlijk wat frustratie met zich mee, misschien kan je je dit wel voorstellen, of heb je het ook ervaren. Misschien lees je dit en zit je er midden in. Ik was zoekende naar een weg voor mezelf die wel kloppend voelde, die wel werkt. Daardoor heb ik heel wat therapieën ervaren.
Dit heeft me achteraf zoveel gebracht, en daar kijk ik met dankbaarheid op terug. 

Ik voelde zo sterk dat al mijn gedachtes kwamen vanuit de belevingen/ ervaringen die ik had meegemaakt in mijn leven. Dat die informatie opgeslagen lag diep in mijn lijf.
Hoe hard ik ook mijn best deed om mijn gedachtes te veranderen, lukte dat me niet. Want mijn diepe overtuigingen gecreëerd door de ervaringen/ belevingen, opgeslagen in mijn lijf kwamen steeds weer omhoog.  Dit zorgde er voor dat het zelfde verhaal ( de gedachtes ) zich ook steeds opnieuw weer herhaalden. 

De kracht van lichaamswerk

Deze ervaringen hebben er voor gezorgd dat ik ben gaan zoeken naar therapieën die zich richten op het lijf. Zoekend naar iets wat dienend is voor mij en mijn hele zijn.
Verschillende technieken om naar de kern te gaan, het trauma stuk.
De lading eraf te halen, de beleving te verzachten en transformeren.
Zodat de triggers verdwijnen, haakjes niet meer aan kunnen haken en er een nieuw verhaal geschreven kan worden. Nieuwe positieve belevingen en daardoor ook positieve gedachtes. 

In deze zoektocht ben ik er achter gekomen hoe sterk de Mind is. 
Dat de Mind met regelmaat alles wil overnemen en bepalen.
De Mind voelt zich het veiligst in alles wat te analyseren valt, en alles daarbuiten is gevaar! Ze doet er alles aan om dat gevaar uit de weg te gaan. Zo krachtig en slim als de Mind is, zoveel keer krachtiger is ons lijf! Er zit een schat aan informatie in ons lijf waar we op in kunnen tunen. Als we verbinding maken met het lijf, voorbij aan onze gedachtes. Allerlei vormen van lichaamswerk / emotioneel werk hebben mij hierbij geholpen. Om steeds dieper naar de kern te gaan, daar waar de oude niet diende overtuigingen opgeslagen liggen. Overtuigingen die me gebracht hebben waar ik toen was, maar me niet meer ondersteunde in het verder groeien tot wie ik wil zijn. 

Alles is energie

Alles is energie, en om die energie vrij en volledig te laten stromen mag er ruimte gecreëerd worden in het lijf. Door op te ruimen/ transformeren wat niet dienend is, wat het volledig vrij doorstromen van de energie blokkeert. Dat is waarom ik zo enthousiast word en ben als het gaat over lichaamswerk.
De kracht van je lijf inzetten voor jezelf. 

Dat er tools zijn waar je niets anders voor nodig hebt dan je eigen prachtige mooie lijf. Je lijf verteld het verhaal, laat je voelen waar er nog weerstand zit, waar er nog meer verzachting mag komen. Er zijn zoveel prachtige manieren om meer ruimte te creëren in het lijf, waardoor dat wat niet dienend meer is getransformeerd kan worden. Aanraking, massage, ademwerk.

Dit is waarom ik ten diepste geloof dat het gevoel eerst komt en dan pas de gedachte.  Het gaat er om dat we meer mogen verbinden met het lijf en de wijsheid daarvan. Dat gevoel en denken samen mag werken en elkaar op positieve wijze mag aanvullen en versterken. 

woman takes a breath in front of a blue sky, vrouw staat met armen omhoog in de lucht, ademhalen, leven